ARA İleri Yüksek Teknoloji

ARA JEL ÜRÜN AYRINTISI

Kendi ağırlığının 600 katına kadar (bulunduğu ortama, basınca, ısıya, toprağın PH'ına göre değişkenlik gösterebilir) suyu depolayabilen bu ürün, susuzluk anında bitki köklerine kontrollü bir şekilde su salınımı yapar. Yağmur yağdığında veya sulama yapıldığında, hidrojel yeniden şarj olur ve suyu tekrar depolar. Bu döngü, 5 yıl boyunca devam eder ve sonrasında Ara Jel, toprağa karışarak doğada doğal olarak bozunur.

AraJel ürününün Teknik Analiz Raporunu indirmek için tıklayınız.
Marka Adı
Ara Jel
Üretim Alanı
Tarım ve Seracılık
Kategori
Torf ve Toprak , Bahçe Gübresi
Yapısı
Potasyum Poliakrilat (Biyobozunur)
Paketleyici Firma
ARA İleri Yüksek Teknoloji A.Ş.

FAYDALARI

Toprağın su tutma kapasitesini iyileştirir ve daha verimli hale getirir.
Sulama sıklığını %50 oranına kadar azaltmaya yardımcı olur.
Topraktan buharlaşma ve sızma yoluyla meydana gelen su kaybını engeller.
Yıkanma nedeniyle oluşan su ve besin kayıplarını minimize eder.
Bitkilerin kuraklık ve su stresine karşı direnç göstermesini sağlar.
Kök bölgesinde su ve besinlerin erişilebilirliğini artırarak bitkinin sağlıklı gelişimini destekler.
Toprağın havalanma kabiliyetini artırarak sert ve geçirimsiz toprakların yapısını düzeltir.
Kuraklık ve yeraltı sularının kirlenmesine karşı çevresel koruma sağlar.
Sulama maliyetlerini düşürerek ekonomik kazanç sağlar.
Fidanların seradan açık alanlara transferi ve uzak mesafelere taşınmasında köklerin nemli kalmasını sağlayarak kurumasını önler.

TOPRAK ALTI SU TUTUCU ÖZELLİKLERİ

1 gramlık miktarıyla 600 kata kadar su tutma kapasitesine sahiptir.
Su ile temas ettiğinde şişerek jel kıvamına dönüşür.
Toprakta yaklaşık 5 yıl boyunca etkili ve aktif bir şekilde kalır.
Suyu emme süresi ortalama 1 saattir.
Sulama işlemi yaklaşık 1 saat sürer.
Uygulama derinliği 7 cm ile 30 cm arasında değişir. Kök etrafına yerleştirilmesi uygundur.
Bitkinin taç izdüşümünde kök seviyesine kadar (30 cm'ye kadar gibi) 15-20 cm çapında delikler açılarak, tabana polimer halinde, suyla karıştılmış jel halinde veya çıkan toprakla polimer harmanlanıp karışım yerleştirilerek, toprak sulama işlemi gerçekleştirilir.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZLAR

Depolama ve Saklama Koşulları:

Orijinal, açılmamış ambalajında ve serin, kuru bir ortamda 12 aya kadar saklanabilir.

Meyvecilik:

Dikim sırasında, dikim toprağına her 1 kg toprak için 2-3 gram veya 1 metreküp toprak için 1-2 kg arasında bir miktar eklenip iyice karıştırılarak uygulanır. Hazırlanan bu karışım, fidanın kök bölgesine yerleştirildikten sonra üzerine normal toprak eklenir ve bol miktarda su ile sulanır. Mevcut ağaçlarda ise, taç izdüşümünün kök bölgesine 20 cm genişliğinde bir çukur açılır, çukurun alt kısmına özel bir karışım toprak eklenir ve üstüne normal toprak serpilerek yine bol su ile sulanır.

Fidancılık:

Fidanların seradan açık alanlara transferi veya uzak mesafelere taşınması sırasında köklerin su kaybını ve kurumasını önlemek için çıplak kök daldırma işlemi yapılır. Bu işlem için, 150-200 litre suya yavaşça 2-3 kg polimer madde karıştırılarak daldırma preparatı hazırlanır. Etkili sonuçlar elde etmek için preparatın köklere tamamen yapışacak bir kıvama gelmesi önemlidir.

Ürün Özellikleri:

Bu madde, tam partikül büyüklüğü 0,2 mm olan ince bir toz formundadır ve hacminin 300-600 katına kadar su tutma kapasitesine sahiptir. Su ile birleştiğinde hacminin 72 katına kadar hidrojel haline gelir ve toprakta ortalama 5 yıl boyunca aktif kalır. Suyu emme süresi ise yaklaşık otuz dakika ile bir saat arasında ortam şartlarına göre değişir. Hormonsuz, ağır metal içermeyen ve toksik olmayan bu madde, bitki, toprak ve insan sağlığına zarar vermez. İlkbahar erken donlarında veya sonbaharın geç donlarında çimlenen tohumların hayatta kalmasına yardımcı olur. Toprakta her yıl %10-15 oranına kadar parçalanır ve özelliğini yitirdikten sonra mikroorganizmalar tarafından doğal yollarla yok edilerek çevreye geri döner. Polimer veya jel formundayken güneş ışığından korunmalı ve tamamen toprak altında kullanılmalıdır. Nötr bir pH seviyesine (pH=6-8) sahiptir ve toksik etkisi yoktur.

Toprak ve Bitki Sağlığına Etkileri:

Toprağın gözenekliliğini artırarak, toprağın kabuklanmasını engellenmesine ve bitkilerin ihtiyaç duyduğu nemli ortamın sağlanmasına yardımcı olur. Topraktaki suyun buharlaşmasını azaltarak, iyon değiştirme özelliğinden dolayı toprağın tuzlanmasını yavaşlatır ve erozyonu önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, yüzey ve yer altı sularının kirlenmesini engelleyerek, bitkilerin sıcak ve kurak iklim koşullarında büyümesine olanak tanır. Kumlu topraklarda özellikle tercih edilmektedir.

Ekonomik Faydalar:

Bu madde, sulama, işçilik, gübre, tohum ve enerji kullanım maliyetlerini düşürürken, su tüketiminde önemli miktarlarda tasarruf sağlar. Aşırı gübrelemenin toprağa verdiği zararı önleyerek, gübre tüketimini önemli oranda azaltır. Ayrıca, mahsul veriminin artmasına yardımcı olur.

Ağaçlandırma:

Ağaçlandırma faaliyetlerinde, mevsim şartlarına bağlı kalmadan kullanılabilir. Bitkilerde veya yeni dikilen meyve ağaçlarında, absorbe ettiği suyu yavaş yavaş salarak önemli bir rol üstlenir ve meyve ağaçlarının ilk yıl kuruma riskini %50 oranına kadar azaltır. Sıvı gübre ile birlikte kullanıldığında, bitkiye düzenli olarak gübreli su sağlar. Jel formülü, kökleri zararlılardan korumaya yardımcı olarak, kimyasal ve toksik olmadığından insanlara, hayvanlara, bitkilere ve ekosisteme zarar vermez.

Su Kaynaklarının Korunması:

Ülkemiz, coğrafi konumu nedeniyle su sıkıntısı çeken ülkeler arasında üst sıralarda yer almaktadır. Önümüzdeki yıllarda kuraklık ve küresel ısınma nedeniyle en fazla etkilenecek ülkelerden biri olacağı öngörülmektedir. Su, tüm canlılar için hayati öneme sahiptir. Ancak, dünyada ve özellikle ülkemizde su kaynakları hızla azalmaktadır. Türkiye’de, su kaynaklarının %72’si tarımda, %18’i evsel kullanımda (içme ve kullanım amaçlı), %10’u ise sanayide kullanılmaktadır. Tarımsal üretimde toprağa verilen suyun kayıplarını önleyerek, sulamadan maksimum verim alınabilir ve üretim daha verimli hale getirilebilir.